Terapia CranioSacrala

Sistemul Cranio-Sacral

Denumirea acestui sistem al organismului nostru vine evident de la Craniu și de la Osul Sacru, cele două ”capete” ale corpului și care sunt legate de coloana vertebrală.

De fapt acest sistem este cel interior acestor elemente: cele 3 meninge (învelișuri) care ne învelesc creierul și măduva spinării și spațiul dintre aceste învelișuri și creier și/sau măduva spinării. Acest spațiu este umplut cu un lichid transparent, curat, care are rolul de a proteja creierul și măduva spinării dar și de a le curăța de celule moarte sau orice alte impuritați.

Practic creierul și măduva, care este dacă vreți o extensie a creierului, plutesc în acest lichid numit cerebro-spinal.

Pentru ca acest lichid să își poată face treaba pe deplin, el trebuie să circule liber: în creier, în jurul lui și în jurul măduvei. Altfel, impulsurile nervoase dintre creier și organism, care asigură buna funcționare a întregului organism, pot deveni slabe, organele nu primesc comenzile corect și ajung să funcționeze din ce în ce mai prost și mai slab.

Această curgere corectă este asigurată de niște așa-zise ”pompe” craniene și care se comportă ca fluxul și refluxul: împing lichidul din creier le lângă coloană în jos. Parte din lichid ”iese” în țesuturi și e preluat de sânge la nivelul bazinului. Cealaltă parte din lichid se întoarce înapoi la creier. Iar aici în creier, ganglioni speciali produc lichid curat și îl bagă în flux. Această mișcare de dute-vino nu este neapărat perceptibilă de către noi. Dar terapeutul s-a specializat și poate simți cu degetele trecerea acestui lichid, chiar și punând mâna pe oasele coloanei sau ale capului.

Mișcările pe care le face apoi terapeutul vor urma foarte bland și deloc apăsat aceste mișcări naturale ale oaselor. Va încuraja mișcarea lichidului cerebro-spinal și astfel va amplifica puțin micul balans al oaselor acolo unde el se simte slab față de cum se simte în alte părți ale corpului.

Persoana tratată nu trebuie să facă nimic, decât să se relaxeze și să își lase corpul greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *