Reiki
Reiki este un sistem terapie energetică în care nu se folosește energia personală a terapeutului ci „energia universală” (rei = spirit, universal; ki = energie). Energia vitală sau forța vitală este un concept științific abandonat. Ki, Chi sau Qi este un concept pseudoștiințific, neverificat, care nu a fost niciodată observat în mod direct și nu are nicio legătură cu conceptul de din științe.
Faimosul fondator al reiki-ului a fost Mikao Usui, un călugăr budist născut în 1865 într-o provincie din Japonia. Biografia sa este ușor de găsit pe net. Mă voi opri doar asupra detaliilor care vor completa înțelegerea exactă a ceea ce este reiki și de unde provine. Reiki a fost adus în Occident de Hawayo Takata, o doamnă de origine japoneză cu stabilită în Hawaii. După o călătorie în Japonia pentru intervenție medicală, Takata a cunoscut și a experimentat această tehnică pe care a adus-o acasă în 1938, în urma atingerii nivelului de master. Astfel, reiki a cunoscut o răspândire impresionantă în Occident, poate datorită simplității sale combinată cu intenția de a construi o practică spirituală care nu poate fi conectată la nicio religie.
Scopul reiki-ului este vindecarea psihofizică și spirituală, atinsă printr-un sistem de inițieri bazat pe anumite ritualuri care permit accesul la capacitatea de a canaliza și transmite energia vitală universală rei.
Terapeutul Reiki este un intermediar între energia universală pe care o accesează şi beneficiarul acestei energii, iar acest terapeut este un maestru sau o persoană care are inițiere în această tehnică dată de un maestru, pe gradele I și II. Cu cât gradul inițierii este mai mare, cu atât energia transmisă pacientului este mai puternică.
Fondatorul Reiki, Mikao Usui, a instaurat câteva mantre de mare bun simț și cu efect binefăcător pentru oricine:
- Azi nu mă voi mai înfuria.
- Azi nu-mi voi mai face griji.
- Azi voi fi recunoscător pentru toate binecuvântările din viața mea.
- Azi mă voi baza pe onestitate și integritate.
- Azi voi fi bun cu toate creaturile pământului.